Topp 10 löparbloggar

Topp 10 löparbloggar

Löparbloggar inspirerar löpare av alla slag till löpträning och till att älska löpningen. Det finns många löparbloggar, men här har vi valt ut de bästa och listar Topp 10 svenska löparbloggar! Låt dessa underbara löparbloggar ge dig tips på allt som handlar om löpning och löpträning, och låt dig motiveras av dessa som brinner för just detta när det känns tufft i din egen löpträning.
De flesta av dessa löparbloggare har dessutom ställt upp på intervju, där de delar med sig av sin egen träning och sina favoritskor!

Visste du till exempel varför Marathon-Mia hellre springer 100 km än 10 kilometer, hur SnabbaFötter planerar sin träningsvecka och vilka löpskor som Mammaspring helst använder?

1. Miranda Kvist

mirandakvist topp 10 löparbloggar

Miranda är tjejen som hellre springer längre än långt, och som slagit om från väglöpning till traillöpning. Miranda är också löparcoach, håller föreläsningar om att våga äventyra och vill få fler att upptäcka glädjen i traillöpning.

Hitta Trail-löparskor här.

2. Maratonbloggen

topp 10 löparbloggar
Petra, skribenten bakom populära löparbloggen Maratonbloggen, är journalist med förkärlek till löpning. Petra är bland annat chefredaktör för SportHälsa och har hållit webbtv-programmet Spring! år 2012. På Petras blogg kan man också läsa om löpningsrealterade skador och rehabilitering av kunniga utomstående experter. Petra älskar leopardmönstrat och hennes motto är: ”hellre snygg än snabb”! 

3. Marathon-Mia

marathonmia

Marathon-Mia är tjejen som började löpa vid 37 års ålder, och bevisar att allt är möjligt med marathon-lopp och 246 kilometers ultralopp i bagaget. Mia är löparcoach och varierar sin egen löpträning med Nordic Military Training.

Intervju med Marathon-Mia

1. Vilken sträcka är din favorit?

Jag mäter inte längre sträckor – utan snarare tid jag är ute. Ju längre och mer desto bättre. Om det gäller lopp är 10km absolut läskigast för det måste gå så snabbt – allt över 100 kilometer får mig att le.

2. Hur ser ditt träningsupplägg ut?

Jag försöker träna 8-10 timmar i veckan där jag varierar löpning med militärträning och har intensiva veckor blandat med återhämtningsveckor. Jag kastar in ett äventyr var sjätte vecka ungefär.

3. Har du någon favorit bland dina löparskor? Vilka isåfall?

Jag har fastnat för Adidas Adizero Tempo som känns luftig. Annars kör jag många pass i Asics Nimbus och har mina Inov8 X-talons på militärträningen i skogen.

4. Snabba Fötter

snabbafötter topp 10 löparbloggar
Kenth, som skriver bloggen SnabbaFötter, är löparen som det inte finns något stopp på. Han springer maraton efter maraton, och motiverar sina bloggläsare till att älska löpning. Kenth fungerar som löparcoach där han tränar både grupper och individer. Kenth har också upptäckt glädjen boka resor till löplopp, och har genomfört många utländska lopp.

Intervju med SnabbaFötter

1. Hur planerar du löpträningen? Hurudana pass blir det under en vecka?

Hur en träningsvecka ser ut beror lite på när under året det är, men här är ett typexempel. Jag gillar inte att ha superstrikta scheman utan försöker tänka i några få fokuspass, som t ex ett långpass, någon form av snabbare pass (intervaller i någon form eller en progressiv kortare distans) och ett ”vanligt” distanspass. Utöver mina fokuspass är det mer valfritt vilket passar mig bra eftersom jag jobbar som löpcoach och måste kunna vara lite flexibel utifrån dessa extra pass.

2. Hur ser ditt favoritpass ut?

Mitt favoritpass är någon form av progressivt pass, t ex 30 minuter progressiv distans (inkl uppvärmning och nerjogg). Jag tycker progressiva pass är väldigt effektiva, skonsamma och mentalt enkla att ge sig in i även om det kommer gå väldigt fort på slutet.

3. Vilka löpskor springer du med helst?

På många av mina distansträningspass springer jag gärna i någon klassisk mängdsko, som t ex Adidas Marathon 10 eller Adidas Energy Boost. På de snabbare passen och tävling springer jag gärna i lättare skor (men letar absolut inte efter minimalistiska skor) som t ex Adidas Adizero Adios eller Adidas Adizero Takumi.

Kolla in Adidas Adizero-löparskor här.

5. Mammaspring

mammaspring topp 10 löparbloggar

Michaela, som skriver bloggen mammaspring, är småbarnsmamman med många järn i elden. Hon springer marathon-lopp och ultralopp om vartannat, och har också startat en löpklubb för löparintresserade. Mammaspring är också tjejen som ser fördelen av att cykla i motvind och springa med barnvagn i blötsnö – det blir ju bättre träning!

Intervju med Mammaspring

1. Hur planerar du löpträningen? Hurudana pass blir det under en vecka?

Jag försöker få en bra balans mellan lugna och mer intensiva veckor. Jag föredrar två kortare pass samma dag istället för ett enda långt pass. Eftersom jag måste ta i beaktande familjens schema och jobb, måste jag bygga upp träningsprogrammet så att vardagen fungerar. Jag föredrar transportlöpning till jobb och butiken, för då får jag effektiverat tidsanvändningen vilket ger mer fritid med barnen. Lugna långpass varvas med intervaller och backträning.

2. Hur ser ditt favoritpass ut?

Mitt favoritpass är nog det där lugna kafferepet. Skvaller, socialt umgänge, gott mellis och en massa spring. Kan nog ändå inte komma ifrån att jag älskar de där intervallerna på banan. Plötsligt kan 100 meter kännas som 100 meter för mycket, men då man klarat det och står där med pulsen på topp, blodsmak i mun och värkande ben – då känns det konstigt nog riktigt skönt!

3. Vilka löpskor springer du med helst?

Helst springer jag med skor som ger en bra känsla för underlaget. Ogillar skor med mycket dämpning. Nike Free 3,0 använder jag både i löpspåret och på kontoret. Min nygamla kärlek, Asics Noosa är inte heller fel! Med dem sprang jag mitt första maraton och årets färgranna upplaga får folk att vända på huvudet! More is more helt enkelt!

Här hittar du skor med lite dämpning.

6. Benny Sjölind

banny sjölind löparblogg
Benny beskriver sig själv som ”en nyligen löparfrälst 35-åring som siktar på att sänka mina personbästan på maratonsträckan de närmaste åren”. Benny hade lovat sluta med löpningen när han klarat 3-timmarsgränsen på maraton, men efter att han avslutat på fenomenala 2:54 blev han beroende och kan inte sluta att löpträna. Det tackar vi för eftersom vi gärna läser om din löpning på din blogg!

Intervju med Benny

1. Vad driver dig i din löpträning? Vad motiverar dig att fortsätta träna när det känns tufft?

Min drivkraft i löpträningen är lyckan att kunna springa och det välmående som det medför. Dessutom tycker jag att målsättningar ger en extra dimension till träningen. Det är oerhört stimulerande att märka att träning ger resultat och att man blir en bättre löpare.

När det känns tufft försöker jag motivera mig genom att visualisera hur det känns när kroppen är som bäst i skick. Under uppbyggnadsperioden är kroppen sällan i toppskick, men när man sedan lättar på träningen känns det som man flyger fram. Denna känsla uppnår man dock sällan utan riktigt tuff uppbyggnadsträning och det är detta som motiverar mig när det känns som tyngst i träningen.

Med det sagt bör man alltid komma ihåg att njuta av träningen. Det skall alltid kännas som att träningen ger en extra krydda i tillvaron.

2. Hur ser ditt favoritpass ut?

Mitt favoritpass är långpassen även om dessa även är de mest plågsamma. Flera timmar ensam med sig själv och sina tankar är det bästa sättet att lära känna sin kropp och hur den fungerar vid löpning. När man gjort tillräckligt många långpass kommer man att märka hur det nästan blir som en meditativ upplevelse att vara ute på sina långpass.

3. Vilka löpskor använder du helst under dina springturer?

De senaste åren har jag främst använt mig av Asics. Den mest uppbyggda versionen av Asics, Asics Kayano, använde jag ifjol under uppbyggnadsperioden. I år har jag använt Asics Gel-Ds Trainer under alla övriga pass förutom intervallerna. Under snabbare pass använder jag en Asics-modell som heter Asics Gel-Ds Racer. Mina Racer använder jag även under tävling. Jag har även sk. barfotaskor av märket Merrell, som jag använder för att stärka fötterna. Då oftast vid nedjoggning i samband med ett intervallpass.

7. Linas träningsblogg

lina flemström
Lina är löparen som deltar i löplopp både i Sverige och utomlands, och tävlar i allt från 10 000 meter till maraton. Lina bevisar att det är möjligt att förbättra sina resultat genom att förbättra resultatet på milen från 53 till 40 minuter på bara några år. Lina har många tänkvärda inlägg på sin blogg och motiverar oss till att tänka positivt och njuta av träningen!

8. Curro Ergo Sum

curroergosum
Johanna som skriver bloggen CurroErgoSum är energisk tjej som tar sig an alla typer av utmaningar. Johanna springer gärna minst ett halvmaraton varje träningspass, och antar gärna utmaningar som ultralopp och 48-timmarslopp. Det verkar inte finnas någon gräns på hur långt denna tjej kan springa!

Intervju med Johanna

1. Tränar du inför något speciellt just nu?

Just nu tränar jag inför FM (finska mästerskapen) på 100 km som går av stapeln andra veckan i juni. Målet är att försvara förra årets guldmedalj och dessutom göra en bättre tid i år.

2. Hur springer du helst? Favoritsträcka?

Helst springer jag snabbt, långt och lätt. Favoritsträckan på tävling är nog kanske 100 km för tillfället. På träning blir det av praktiska skäl ofta pass på ca. 12 km, även om jag helst skulle ha tid att springa längre varje gång.

3. Vilka är dina favorit-löpskor?

Svårt val. Mina tre favoriter är Saucony Kinvara 3, Nike Free 4.0 och Newton Distance.

9. Lanttolife

sofie lanttolife
Sofie, som är skribenten bakom bloggen Lanttolife, är tjejen som klarar av det mesta och gillar det hon gör. Sofie satsar främst på triathlon, och kombinerar träningen med fallskärmshopp. Sofie genomför 4000 fallskärmshopp, fyra Järnmannen och ett Ö till Ö med glans – och alltid med ett leende på läpparna!

Intervju med Sofie

1. Vad motiverar dig i träningen när det känns extra tufft under ett träningspass?

Jag drivs av att jag vill ha gjort det jag kan för att vara mitt bästa jag till nästa tävling, så jag visualiserar den närmaste tävlingen för att ta ut mig det lilla extra när det är tungt. Men jag älskar verkligen känslan i kroppen när man känner sig stark, när mjölksyran närmar sig men man håller sig just under gränsen, DEN känslan och endorfinerna efteråt…

2. Hur ser ditt favoritpass ut?

Ett av mina favoritpass är simning i öppet vatten med ett gäng vänner. Att få simma i soluppgång eller solnedgång i skärgården, ta sikte på en liten ö, springa över den, simma över till nästa och så vidare. Sedan stanna till vid någon klippa och vänta in alla, småprata och ta en kaffe och skratta vid strandkanten efteråt. Oslagbart. Jag fattar inte att det är gratis. Det känns inte som träning, det känns som man leker. Så vill jag att träning ska vara, den ska ge energi!

3. Vilka löpskor springer du i helst?

Tiden då man hade ett par löparskor och var fullständigt nöjd är sedan länge förbi, det börjar bli som med cykel. Antalet man behöver är alltid X+1. Just nu springer jag mest i mina Saucony Kinavara3. Ö till Ö/Amfibiemannen/Terräng kör jag i ett par Inov-8 X-talon 190.

10. Löpar-Janne

löparjanne
Janne är den envise löparen som började springa när han var 41 år, och sedan dess fastat för löpningen och genomfört många olika löplopp. Janne bevisar att det är möjligt att bygga upp en riktigt grym kondition av att springa och samtidigt njuta av löpningen!

Intervju med löpar-Janne

1. Tränar du inför något speciellt löplopp för tillfället?

Jag ligger i hårdträning inför Stockholm Marathon som är det lopp jag brinner mest för.

2. Hur ser din träning ut?

En bra träningsvecka blir det 6-7 mil och minst ett fartpass, gärna med löpskolning.

3. Vilka löpskor är dina favoriter?

Springer normalt med Asics på träning och har haft Saucony Type A4, A5 på tävlingar.

Det var alla våra topp 10 löparbloggare – grattis! 

Hitta flera bloggare om löpning

spring löpning för allaPsst! Sist men inte minst så lönar det sig också att kolla in Spring – Löpning För Alla där du hittar 17 bloggande löpare som samlats på en och samma sida. Där hittar du mycket inspiration till löpningen på en och samma sida!

Grattis alla löparbloggare! Ni är duktiga på det ni gör, både i löpspåret och på bloggarna. Fortsätt att inspirera oss till att bli bättre löpare! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Jämför och köp löparskor

Hitta och köp löparskor på nätet!

Alla löparskor!

Top 10 mest populära löparskor denna vecka

[wpp range=weekly post_type=product stats_views=0 wpp_start=
    wpp_end=
]

Sök löparskor i fritext

Löparsko-butiker på nätet i Sverige

Löparsko butiker i Sverige
Vilka alla butiker kan du egentligen köpa löparskor från i Sverige? Löpskor.com har undersökt saken och sammanställt en lista över de svenska butikerna! Se butikerna!