Tips för en bra och effektiv löpteknik

Tips för en bra och effektiv löpteknik

08.10.2013

De allra flesta av oss kan springa. Bara att snöra på löpskorna och iväg. Svårare än så är det inte – eller?

Riktigt så enkelt är det inte. Visst kan du springa hur som helst, men genom att fundera lite extra på din löpteknik så kan du både förebygga skador och springa snabbare. Det kan vara svårt att veta hur man själv springer, så därför kan du be en kompis kommentera eller filma din löpstil, så att du också vet vad du borde förbättra.

Tips för en bra löpteknik

Det finns en hel del saker att tänka på när det kommer till löpteknik. Här förklarar vi kort och gott vad du ska fokusera på under löpningen!

1. Hållning

Börja med att fokusera på din hållning. Stäck på dig och gör dig så lång som möjligt – allt från tårna upp till huvudet. Dra in hakan något och sträck på nacken. Luta hela kroppen lätt framåt, inte bakåt.

2. Bröst

Dra axlarna lätt bakåt och öppna upp bröstkorgen för att effektivera andningen.

3. Höften

Tänk att du ska undvika en sittande ställning, som är mycket vanligt bland ovana löpare. Tänk istället på att skjuta svansbenet framåt och öppna upp höften.

5. Stegfrekvens

Tänk på att springa med korta, snabba steg. Testa att spring så och öka stegfrekvensen ytterligare. Snabbare och kortare steg är mera skonsamt för kroppen och gör faktiskt också löpningen snabbare. Om du har problem att hitta den rätta stegfrekvensen kan du lyssna på musik med 180 slag i minuten, vilket också är en bra takt att springa i.

6. Stegteknik

Tänk att du sätter ner foten under dig själv, inte framför dig själv, eftersom du då för ett mera följsamt löpsteg. Landa på mitten eller framdelen av foten, inte på hälen. Låt hela foten röra underlaget innan du skjuter iväg steget med tårna.

7. Armar

Låt armarna jobba med vid sidan om kroppen i ett naturligt tempo. Tänk dock på att armarna hellre får vara bakom kroppen än allt för långt fram, vilket hjälper dig att springa snabbt och kontrollerat.

Övningar för att förbättra din löpteknik

Innan du ger dig iväg ut på långrunda så finns det några övningar som du kan göra för att förbättra din löpteknik. Några bra övningstips för en bra löpteknik hittar du i detta videoklipp:

Så nu är det bara att ge dig iväg – ut och testa! När du aktivt försöker göra löptekniken bättre så märker du hur löpningen blir både roligare och snabbare! Även med små förändringar kan man få riktigt bra förbättringar i löptekniken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Jämför och köp löparskor

Hitta och köp löparskor på nätet!

Alla löparskor!

Top 10 mest populära löparskor denna vecka

[wpp range=weekly post_type=product stats_views=0 wpp_start=
    wpp_end=
]

Sök löparskor i fritext

Löparsko-butiker på nätet i Sverige

Löparsko butiker i Sverige
Vilka alla butiker kan du egentligen köpa löparskor från i Sverige? Löpskor.com har undersökt saken och sammanställt en lista över de svenska butikerna! Se butikerna!